En side for dig, der formidler udgiver udlærer udlåner læsning til unge

Links herfra leder samme sted hen, som for de unge, men her kan du få et ord med på vejen til inspiration. Flere af de unges aktiviteter egner sig nemlig godt til et fællesskab omkring læsning, og det kunne sagtens være klassen, eller en anden form for gruppe af unge.

Hvorfor kan det være svært at læse?

Hør afsnit 15 af Læsehjørnet om LæseHacks på Spotify, eReolenGO! og fx her, og få unges egne ord om hvorfor læselysten tit daler, når man bliver teenager, og hvad man selv kan gøre for at hacke sin læsning og læse mere.

Hør afsnittet sammen i klassen for at åbne op til egne refleksioner om hvorfor det kan være svært at få plads til læsning i et ungeliv. Eller så kan du bare tipse dem om at høre den selv, for læsehackenes skyld.

Problemer med at finde en konkret god bog?

Quizzen er lavet af unge fra Holbæk 2023. Print den ud og hæng op et sted, hvor dine unge færdes. I klassen, eller på biblioteket. Eller del den digitalt – du må gerne bruge billedet ovenfor og linke direkte til quizzen.

Og skulle du nu se nogle, der har skrevet egne tips på, så skriv dem endelig til os på info@laesehack.dk

Så bliver vi simpelthen så begejstrede!

Kender du en potentiel læser?

Stik dem denne her guide, som en lille go-to hjælp på vejen til små og store læsesejre.

Eller del den ud til hele klassen i starten af skoleåret. Alle har gavn af en god guide!

Selvfølgelig kan den hænge på opslagstavlen i klassen, eller lidt tilfældigt henslængt på en god sofa i biblioteket. Eller i klubben – der er mange gode steder derude, den kunne hænge!

Motivation for ikke-læsere

På LæseHack i Taastrup fik nogle unge en idé, der nok kan få selv de mest hard core ikke-læsere til at læse: at få penge for at læse.

Snak med dine unge om hvad der kunne få dem til at læse, og prøv om LæseRig kunne være et projekt for jer. Taastrup bibliotek vil prøve at gøre idéen til virkelighed, og vi håber på at kunne rapportere om succes.

 

Iskaffe med et twist af Horror?

Hvad med at lave kantinen om til en bogcafé, og giv dine unge en chance for at blive nysgerrige omkring litteratur?

Klik på billedet for at læse mere om Ands Bogcafé. I kalder selvfølgelig jeres café for hvad, I nu har lyst til, og måske er det også de unge, der selv driver caféen i gang.

Hvad læser Isaac i Heartstopper?

Til dig, der er underviser, kunne det her være en idé: træk læsning ud af en serie, som mange har set. Hvis eleverne har et forhold til serien, bliver læsningen lige pludselig relevant på en anden måde.

Og selvfølgelig kan man så arbejde med at først se afsnit, arbejde med at finde de bøger, der optræder eller nævnes, og efterfølgende lave plakater/slides med billede af karakteren og lister over læste bøger. Eller hvad I nu finder på hos jer.

Dyrk læsekultur på skolen

Lav dørene på skolen til bogdøre, helt fra de små klasser, så alle eleverne vokser op med det.

Der kan være en lille anmeldelse med et billede af en bog, man synes de andre burde læse, eller som man selv godt kunne lide. Der kan være forslag til “hvis du kunne lide denne her film, burde du læse den her bog” og “hvis du kunne lide den her bog, burde du læse denne bog”. Der kan være klassens favorit dette år, og så videre. Bogdøren kan være en plakat på døren, eller opslagstavle, kork eller andet.

Byt til nyt

Sarah og Andreas Bogbyttedag for klassen, årgangen eller hele skolen kom fra LæseHack på Taastrup Bibliotek. Det er endnu en måde at gøre litteraturen synlig på, og dyrke en læsekultur på skolen, som alle bliver involveret i – enten klassevis eller hele skolen sammen.

Alle har en bog med hjemmefra, som afleveres mod et byttemærke. Bøgerne afleveres med post-it-anbefalinger.

Skolebiblioteket får alle de bøger, der ikke bliver byttet, og de kan også indgå i næste byttedag. 

Lav selv en læseaktivitet

På Taastrup Bibliotek lavede Honya og Ebru en Powerpoint med opskrift på en hyggelig læsestartsaktivitet, og derudover brugte de Google Formular til at lave deres egen quiz til hvilken bog, man bør læse.

Hvis du vil arbejde med læseaktiviteter med dine unge, så brug deres idé: lad de stærke læsere lave quizzen, og lad alle parvis opfinde hyggelige læseaktiviteter sammen.

Med kærlig hilsen fra unge læsere:

Hej bibliotekar!

Et kort klip fra Randers bibliotek om hvordan biblioteket kunne blive bedre for unge, optaget da podcasten Læsehjørnet var på besøg sommeren 2023.

BookTok how-to

En af de unge på Randers Bibliotek forbarmede sig over de voksne, og fortæller i lydklippet her, om hvordan man for eksempel kan starte med at bruge #BookTok på TikTok.

Snup og del alle LæseHacks!

Ønskeliste fra unge:

Sammen med konkrete LæseHack dukkede der ønsker op fra de unge til bl.a. biblioteker og forlag. Læs dem her, og opfyld dem gerne:

"Lav et Booktok-bord, eller noget andet som er populært"

"Hav en "kommer snart"-hylde eller skilte"

"Hav flere engelske bøger, og få dem hurtigere"

"Giv unge en bedre grund til at læse"

(Prøv med fordel LæseRig eller Bøger i serier til ovenstående)

"Oversæt mere til dansk - klassikere, berømte værker, hypede bøger"

"Lav bøger der er lette for unge med ADHD at læse, hvor nogle af bogstaverne er større eller med fed skrift"

"På biblioteket kunne man organisere post-it boganmeldelser fra unge til unge - som vi så selv kan skrive"

"Jeg ville gerne have flere besøg af Bogkuffert - så kunne man blive inspireret og komme til at snakke om bøger"

"Jeg ville ønske der var en eller anden platform, hvor unge kan anbefale til hinanden - andet end Instagram og Booktok"

Får du helt lyst til selv at prøve et LæseHack med dine unge?

Prøv personaer

En persona er en slags fiktiv karakter, som repræsenterer den, du prøver at nå eller formidle til. Hvis I fx i klassen vi arbejde med at finde LæseHacks til unge, som læser i forskelligt omfang, så kan det være rart at bruge nogle fiktive unge at udgå fra. Her får du lov til at downloade og bruge de personaer, vi lavede specielt til LæseHack.

Bliv inspireret sammen!

På LæseHack lyttede vi sammen til ovenstående lydklip fra podcasten Læsehjørnet med forfatter Josefine Ottesen omkring hvad læsning kan og at være en læsehelt.

Andet som kan give fælles inspiration er at afholde LæseHack et nyt sted, hvor I ikke er hver dag. Lyt eventuelt også sammen til Læsehjørnet 15: #LæseHack og bliv inspireret af andre unges tanker om læsning.

Forslag til program:

Forklar hvad LæseHack er, og hvad dagen går ud på

Tal om hvorfor det er vigtigt at læse

Prøv fælleslæsning som opvarmning til at tale om læsning

Post-Its individuelt: 4 min til at komme på 4 idéer til aktiviteter, der kan skabe lyst og plads for læsning (brug fx en persona, så det bliver mere konkret)

Præsentér idéerne og snak om dem (og gem Post-Its)

Vælg eventuelt nogle af idéerne som kan laves til en aktivitet for en eller flere, og arbejd videre med dem i grupper. 

Lav prototyper på læseaktiviteterne

Præsenter/pitch prototyperne for hinanden

 

Vigtigt!
Husk endelig snacks, mad, drikkevarer og belønninger undervejs 🤩

LæseHack 2023

LæseHack blev udviklet og afviklet af forfatter, illustrator og samskaber Anya Winqvist sammen med projektleder Lisbet Vestergaard fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker. Vi fik god hjælp af bibliotekarer fra Holbæk og Taastrup bibliotek.

LæseHack og aktiviteter er afpudsede og samlet på denne side af Anya Winqvist. Du kan nå os på info@laesehack.dk

LæseHack blev virkeliggjort med støtte fra Fonden DBK.